תוויות מזון שלא יעבדו עליכם

היום הייתי בקניות באחת הרשתות וממש ליד הכניסה בסלסלות שקידמו את פניי היו פריכיות אורז בציפוי יוגורט ,

נראה שיא הבריאות וגם דיאטתי לא?

מסתבר שרחוק מכך

קיראו את הכתבה הזאת ושלא יעבדו עליכם.

בעבר בחרנו מזון על פי שיקולים  מחיר טעם  ונוחות ,בשנים האחרונות, אנו בוחרים  על פי ערך קלורי במידה ואנו רוצים לשמור על הגיזרה ,

אך הגיע הזמן לבדוק את הערך תזונתי שאותו נגלה באמצעות תוויות המזון .

כל  מי שרוצה להקפיד על תזונה בריאה
ולדעת מה הוא מכניס לעגלת הקניות והביתה ומה נכנס לגוף שלו ושל בני משפחתו 

 חשוב שילמד לקרוא את תוויות המזון  .

תווית המזון היא למעשה התעודת זהות של המוצר.

ע"פ חוק מחוייבים היצרנים לרשום את רכיבי המוצר על האריזה.
ואנחנו, הצרכנים, מחוייבים ע"פ השאיפה לבריאות לקרוא את הרשימה ולהכיר מה נמצא במוצר.

הבעיה היא שאם אנחנו לא בקיאים במונחים אנו עלולים להתבלבל

ולהתפתות  לצבע ולעטיפה ,הם עלולים לשכנע אותנו  באופן תת מודע שלפנינו מוצר בריא,כאשר הוא רחוק מכך.

לדוגמא :הרבה מאפים כמו  לחמים או קרקרים, עטופים בקוואקר או פשתן צבועים בצבע חום ומשדרים בריאות  הם גם יכילו את הכיתוב "מיוצר מדגנים מלאים". אך אל תטעו  לרוב מדובר בעיקר בקמח לבן וכמות קטנה של קמח מלא.

 כדי לוודא שאתם קונים מוצר שבאמת מכיל חיטה מלאה, בידקו שמצוין על גביו "100% חיטה מלאה" או בידקו ברשימת הרכיבים האם הקמח המלא מופיע כאחד מהרכיבים הראשונים

הסדר היורד שבו מופיעים הרכיבים מגלה מהו המרכיב העיקרי במוצר . כאשר הראשון ברשימה הוא הרכיב העיקרי והאחרון בכמות הכי קטנה.

אם רוצים לקנות מיץ טבעי בדקו מה מופיע בראש הרשימה  האם זה מיץ הפרי או אולי מים עם תמציות וצבע עם סוכר ומעט תרכיז מהפרי.

תעתוע נוסף שנראה מאד תמים יוגורט "במתיקות מעודנת" אם תסתכלו בתווית מזון תבינו שההבדל אינו משמעותי בכמות הקלוריות.

הסתכלו על התווית בידקו מה המיקום של הסוכר בתוך המזון זה יגלה לכם הרבה מאד.

הסימון התזונתי מאפשר להבין מהי תכולתם של רכיבי התזונה במזון מבחינת הערך הקלורי, 

תכולת השומן, החלבונים, הנתרן ורכיבי תזונה נוספים

המנעו מלצרוך 

  • מוצרי מזון עם רשימה ארוכה , המוצר פחות טבעי ופחות בריא.
  • הימנעו מלצרוך מזונות שרשומים בהם חומרים  משמרים, סוכרים, ממתיקים, מתחלבים, ושמנים צמחיים  והרבה E זה מעמיס על הגוף שלך הרבה רעלים.
  • אם המוצר מכיל שומנים מוקשים וותרו  על המוצר,או לפחות חשוב שתדעו מה אומר המושג התמים הזה, לרוב זה שמן דקלים המשמש המון בתעשיית המזון והוא שוקע בעורקים .

ע"פ הנחיות משרד הבריאות

סימוני רשות: תיאור תכולת רכיבים תזונתיים

יצרנים יכולים להוסיף על תווית המזון תיאורים מילוליים של ההרכב התזונתי או נוכחותם של רכיבים תזונתיים מסוימים, בתיאורים מקדימים כגון: "נטול...", "ללא...", "דל...", "דל מאד ב...", "מופחת...", "קל", "דיאט" וכדומה. מה זה אומר באמת

ללא – המוצר אינו מכיל את החומר המצוין מלכתחילה.

נטול – הוציאו את החומר מהמוצר בתהליך הייצור.

דל קלוריות / דיאט:

מזון מוצק דל קלוריות יכיל לא יותר מ – 40 קלוריות ב – 100 גרם מזון.

משקה קל דל קלוריות יכיל לא יותר מ – 20 קלוריות ל – 100 מ"ל משקה

דל כולסטרול – מכיל לא יותר מ – 30 מ"ג כולסטרול ל – 100 גרם מזון.

דל נתרן) – מכיל לא יותר מ – 100 מ"ג נתרן ל – 100 גרם מזון.

"אינו מכיל גלוטן" – המוצר אינו מכיל גלוטן המצוי בחמשת מיני דגן


שבו טוב שלא תיפלו

גם בחטיפים מלוחים יש הרבה סוכר למרות שזה חטיף מלוח  הוא עתיר במלח...וסוכר.

גם במוצרים הנראים בריאים יש המון סוכר. תבדקו בתוויות.

 בישראל אין הפרדה בין סוכר מוסף לסוכר המצוי באופן טבעי במוצר (במקרה של פרכיות אורז הסוכר מצוי באורז). 

גם אורז  מתפרק לסוכר.

 לכן מחלקים את סך כל הפחמימות ל-4.

הסתכלו על כמות הפחמימות בתווית

1 כפית סוכר=4 גרם פחמימה

אם כתוב לדוגמא "בפרכיות אורז בציפוי יוגורט"  שיש  66.4 גרם פחמימות זה אומר שיש בו  16.5 כפיות סוכר במוצר

ולכן המוצר יגרום לעליית טריגליצרידים בדם ועליית סוכר .

ביחידה אחת יש כ 77 קלוריות ובינינו מי מסתפק באחת

וב 100 גרם מוצר יש 472 קלוריות ,אז איך חשבתם שהמוצר דיאטתי?


אל תאמינו למה שמנסים למכור לכם.

 קיראו נכון תוויות מזון, הסתכלו על הרכיבים ועל הערכים התזונתיים של המוצר

ותוכלו לדעת מה  אתם באמת מכניסים לעגלת הקניות ולגוף שלכם.


בברכה ד"ר רינה מורדו phd



.