בראש השנה אנו מחפשים את הכרתי ברשתות השיווק כדי שנוכל להכין מהם תבשיל ולברך עליו שיכרתו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתינו.

אך אם תבינו את החשיבות של הכרישה אני בטוחה שתתחילו לשלב אותה על בסיס יומי או לפחות דו שבועי בתפריט שלכם.

היא גם בריאה ומזינה וגם בעלת טעם עדין ומתקתק

כרישה היא אחד הירקות המדהימים יש לה שמות נוספים פראסה / כרת .

הכרישה שייכת למשפחת הבצליים, היא קרובת משפחה של הבצל, השום והבצל הירוק.
בראש השנה אנו מברכים על הכרת או בשמה היהודי העתיק, כרתי, "שיכרתו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו".

לכרישה יש שלושה חלקים עיקריים: השורש, החלק הלבן והחלק הירוק. 

 ביחרו אותם שמנמנים ורעננים .

שלבו אותם  בסלטים בתבשילים מרקים במאפים פשטידות וכמובן סלטים טריים .

סלט פשוט וקל 

כרישה פרוסות דקיקות, 

 2 כפות שמן זית, 

מיץ לימון סחוט 

,מלח ופלפל שחור 

 ירק ירוק קצוץ ( פטרוזיליה, כוסברה בזיליקום )

חיתכו תבלו והגישו .

הסלט יוכל להשתלב עם דגנים מלאים מבושלים  כמו בורגול,קינואה 

ואפילו עם קיטניות כמו חומוס שעועית עדשים ונבטים.


עלי הכרישה צומחים מהשורש כלפי מעלה, ועלולים לאגור בתוכם גרגרי חול ואולי חרקים קטנים. 


הדרך הטובה ביותר לנקות את הכרישה היא לחצות אותה לאורך לפרוס להניח בקערה מלאת מים להעביר למסננת לשטוף תחת זרם מים .

לכרישה יתרונות בריאותיים 

הכרישה היא מקור מצוין לויטמינים, מינרלים וחומרים מזינים הכוללים:

  • ויטמין A
  • ויטמין B6
  • חומצה פולית (B9)
  • ויטמין C
  • ויטמין K
  • ברזל
  • מגנזיום
  • מנגן

בכרישה יש ריכוז גבוה של חומצה פולית שמקדמת את בריאות הלב ומבטיחה רמות מאוזנות של הומוציסטאין, שבכמויות מסוימות יכול לגרום לנזק למערכות הלב וכלי הדם – החומצה הפולית מפחיתה את רמות ההומוציסטאין והופכת אותו לחומצת אמינו מועילה.

 הכרישה מכילה גם כמות גבוהה של פוליפנולים – נוגדי חמצון אשר ממלאים תפקיד מכריע בהגנה על כלי ותאי הדם מפני נזק חמצוני. 

היא מכילה כמות ניכרת של סיבים תזונתיים התורמים לתחושת  שובע .

כרישה שופעת בוויטמין C, ההכרחי לריפוי פצעים, לשמירה על מערכת חיסון בריאה וחזקה, לייצור קולגן ולחיסול וירוסים, חיידקים ופולשים שונים לגופכם.

ויטמין K, הכרחי למספר תהליכים בגופכם הכוללים: קרישת דם במקרה של חבל או פציעה, לחילוף החומרים של העצמות ושל הרקמות המקשרות ואף לשמירה על עצמות חזקות ובריאות.

אכילת כרישה על בסיס יומי תספק לגופכם את שפע של יתרונות בריאותיים.

ועכשיו למתכון

קציצות כרישה

2 כרישות בגודל בינוני

מלח הימליה

פלפל שחור גרוס

2 ביצים 

1 כף דבש- אופציונאלי.

2 כפות קמח כוסמין .


מעט שמן ל"טיגון"


הוראות הכנה:

  • חוצים את הכרישות לאורך וקוצצים אותן לפרוסות דקות. 
  • אפשר להשתמש גם בעלים הירוקים .
  • שמים את הכרישות הקצוצות והשטופות בקערה
  • מוסיפים תבלינים ביצים קמח וכף דבש.
  • מניחים כחצי שעה בחוץ על מנת שהכרת יגיר נוזלים.


יצירת הלביבות:

  • מחממים מחבת שיש 
  • מנמיכים את הלהבה לבינונית .
  • מורחים במעט שמן זית כחצי כף.
  • שמים במחבת כף מהתערובת .
  • מטגנים על אש בינונית כדקה מכל צד עד שהקציצה מתייצבת ומקבלת צבע שחום.
  • מגישים מיד.
  • הלביבות המוכנות נשמרות במקרר כארבעה ימים.
  •  אפשר להקפיא בקופסא אטומה.
  • ניתן לאפות בתנור על 180 מעלות .

לגרסה טבעונית:
מחליפים את הביצים ב 3 כפות קמח חומוס או קמח עדשים כתומות. + 2 כפות מים.

מורידים את הדבש או ממירים לסילאן טיבעי.

לגרסה ללא גלוטן

מחליפים את הקמח כוסמין לקמח ללא גלוטן או קמח חומוס.


באהבה 

חג שמח 

ד"ר רינה מורדו


הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.