החלבון מהווה רכיב חשוב מאוד לבריאות הגוף, לתפקוד המוח וספקי אנרגיה נפלאים.
הם בונים את השרירים התאים והרקמות בגופינו .
מובילים חומרים בדם אל התאים, ומהתאים אל הדם לדוגמא המוגלובין נושא את הברזל שקושר אליו חמצן.
משפיעים על מערכת החיסון ומהווים חומרי גלם להורמוני הגוף.
החלבון כאמור חשוב וחיוני בגוף האדם וממלא תפקידים חשובים במרבית תהליכי החיים
מה זה חלבון מלא?
חלבון מלא הוא חלבון שמכיל את כל חומצות האמינו החיוניות.
חלבון הוא תרכובת אורגנית הבנויה משרשרת חומצות אמינו.
החלבונים בנויים ממאות ואלפי חומצות אמינו,
הן נחלקות לחומצות אמינו חיוניות - כאלו שגוף האדם אינו יכול לייצר או שהוא מייצר בכמות שאינה מספקת, וחומצות אמינו בלתי חיוניות - שהן חומצות אמינו שהגוף מסוגל לייצר בעצמו
כמה חלבונים חשוב לצרוך?
כמות החלבון המומלצת משתנה לפי גיל, מין, משקל, מצב בריאותי, רמת פעילות גופנית.
על פי ארגוני הבריאות העולמיים שקבעו את הדרישה היומית המומלצת לאדם .
צריכת החלבון היומית המינימאלית לאדם בוגר לא פעיל היא 0.8 גרם חלבון לכל קילו.
לדוגמה, עבור אדם בוגר לא פעיל מעל גיל 18 במשקל 65 קילו מומלץ שיצרוך כ-0.8 גרם חלבון לקילו, כלומר 52 גרם חלבון ביום.
אצל אנשים העוסקים בפעילות גופנית , וההמלצה היא שיצרוך בין 1.2-1.7 גרם לקילו
וכאשר מדובר במפתחי גוף, אף למעלה מזה.
חשוב לציין שבתפריט המערבי הסטנדרטי לאוכלי הבשר הביצים והגבינות לרוב צורכים חלבון
מעבר לדרישות הגוף הבסיסיות.
עודף חלבונים ובפרט מן החי מכבידים על תפקוד הכליות .
בואו נעשה סדר:
חלבונים מן החי נחשבים לחלבון מלא : הם דגים, בשר, ביצים ומוצרי חלב .
רצוי להמעיט בהם כיון שהם מלווים בשומן רווי, ברעלים ,באנטיביוטיקה ובהורמונים
שמזריקים לחיות ומתספים את התזונה שלהם.
החלבון מן הצומח הם חלבונים חסרים, כלומר אין בהם כמות מספקת של כל חומצות האמינו החיוניות.
מצויים בעיקר בקטניות : שעועית בכל הצבעים, חומוס, מאש, סויה, עדשים, אפונה .
על מנת לקבל חלבון מלא מן הצומח חשוב לשלב את הקטניות בשילוב דגנים מלאים
כגון: אורז , גריסים, בורגול ,כוסמת, שיבולת שועל, דוחן , קינואה..
רשימה של כמות חלבון במזונות מן הצומח
1. כוס קטניות מבושלות - 15 גרם חלבון
2. כוס חלב סויה - 7 גרם חלבון
3. 100 גרם סייטן גולמי עשוי מחלבון הגלוטן שמצוי בחיטה ומזכיר בשר במראהו ובמרקם שלו- 25 גרם חלבון
4. 150 גרם טופו גולמי - 10 גרם.
5. 100 גרם אגוזי מלך מכילים 15 גרם חלבון
6. 100 גרם אגוזי קשיו מכילים 17.2 גרם חלבון
7. 100 גרם טחינה גולמית- מכילה 17 גרם חלבון
8. ב- 2 כפות זירעי צ'יה יש כ- 4.7 גרם חלבון
9. ב 100 גרם הקינואה מכילה יותר מ-13 גרם חלבון .
10. 100 גרם חמניות מכילים 23 גרם חלבון
100.11 גרם פולי סויה מבושלים מכילים 16 גרם חלבון
12. 100 גרם טמפה -חלבון שנוצר בתהליך התססה של פולי סויה - 25 גרם חלבון
13. 100 גרם כוסמת מבושלת מכילה 3.9 גרם חלבון
14. כף מדידה אבקת קומפליט עם חלב 20 גרם חלבון
* חשוב לקחת בחשבון שאגוזים וטחינה מכילים גם כמות גדולה של קלוריות, ולכן יש לצרוך אותם בבקרה.
ברכישת חטיף חלבון ואבקות חלבון חשוב לבחון כמה חלבון הוא מכיל, לאיזה צורך הוא נותן מענה
מה עלותו והאם הוא מכיל חומרים מעובדים, או סוכר .
מעבר להיותו טעים ומועשר בחלבון מן הצומח
שייק ה"קומפליט" הוא סופר פוד מהטובים שיש מסוגו
"ארוחת ה"קומפליט" היא הארוחה שאני ממליצה עליה כפתרון בריא לארוחה מהירה.
הקומפליט יכול לשמש כתחליף לארוחת
, תוספת חלבון לאחר אימון,
ארוחה בעבודה,
ארוחה דלת קלוריות בתהליכי הרזיה,
חיזוק בתקופות החלמה והתאוששות
הקומפליט הוא טבעוני, מכיל את כל אבות המזון ו17 סוגי פירות וירקות,
מגיע בטעם שוקולד או וניל.
הוא מגיע בצורת אבקה, מוסיפים כף מידה לכוס מים, חלב שקדים, אורז או כל משקה לבחירתכם.
להכנת דייסות, שייקים או חטיפי חלבון.
הוא עשיר בסיבים מסיסים אינו מכיל גלוטן, חמרי טעם וריח מלאכותיים, צבעי מאכל או חומר משמר
בעל אינדקס גליקמי נמוך
תיכנות להרזיה מנצחת
מומחית לשינוי מערכת יחסים עם האוכל